Monday 21 November 2011

I. Stimularea si energizarea comportamentului: Motivatia si afectivitate



I.Prezentare generala - Stimularea si energizarea comportamentului: Motivatia si afectivitate

Procesele informational operantionale sunt necesare pentru buna desfasurare a activitatii, dar nu suficiente. O persoana poate dispune de o perceptie buna, de o gandire dezvoltata, de capacitati mnezice si transformative cu un inalt nivel functional si totusi sa fie insuficienta, sau sa nu obtina performante in actiunile intreprinse. Si aceasta deoarece nu se afla intr-o stare de receptivitate optima sau chiar crescuta in momentele receptionarii, stocarii, prelucrarii informatiilor, mai mult decat atat, pentru ca nu este impinsa, stimulata, mobilizata pentru a desfasura activitatile respective. De asemenea, ea se poate descurca in situatii obisnuite, dar nu si in cele noi, neasteptate, perturbatorii. In aceste cazuri din urma se impune cu stringenta reactivarea, restructurarea si redistribuirea energetica a organismului, tensionarea sau detensionarea acestuia. Asadar, pentru ca activitarea sa fie eficienta, omul trebuie sa faca apel la o serie de mecanisme psihice cu rol de stimulare si activare, de sensibilizare selectiva si imbold, pe de o parte, de energizare si sustinere, pe de alta parte. Exista deci un sistem activator care are efecte de intensificare a activitatii. Acesta este constituit din motivatie si afectivitate.

MOTIVATIA

Motivatia, ca mecanism psihic reglator, sta la baza comportamentului uman. Ea raspunde la intrebari fundamentale in intelegerea psihologiei umane, si anume intrebarii „De ce?”. Afland care este motivatia cuiva, care sunt nevoile sale psihologice dominante putem intelege de ce a actionat intr-un anumit mod, ce a urmarit prin actiunea sa si daca o va repeta sau nu. Asadar cunoasterea motivelor unei persoane este un element esential in predictia comportamentului sau viitor.

Motivatia reprezinta ansamblul starilor de necesitate ale organismului care organizeaza si dirijeaza comportamentul pe directia satisfacerii lor.

AFECTIVITATEA
Omul nu se raporteaza indiferent la realitate, dimpotriva, obiectele, fenomenele, evenimentele care actioneaza asupra lui au un ecou, o rezontanta in constiinta sa, trezesc la viata anumite trebuinte, corespund sau nu nevoilor lui, ii satisfac sau nu interesele, aspiratiile, idealurile. Intre stimulii interni(pe care i-am reunit sub denumirea de motivatie) si realitatea inconjuratoare au loc confruntari si ciocniri ale caror efecte sunt tocmai procesele afective. In timp ce aprobarea sau satisfacerea ceintelor interne genereaza placere, entuziasm, bucurie, contrazicerea sau nesatisfacerea lor duce la neplacere, nemultumire, indignare, tristete,etc.

Procesele afective sau starile emotionale ne coloreaza viata: suntem gri de invidie, rosii de furie sau suntem albastrii din cauza tristetii. Starile afective pozitive, precum dragostea si dorinta, sunt cele care aduc placerea vietii, pe cand cele negative, precum frica, depresia si furia, pot face in asa fel incat viata noastra sa fie un chin.

 Procesele afective sunt stari sau trairi subiective care reflecta relatiile omului cu lumea inconjuratoare si masura in care necesitatile lui interne sunt sau nu satisfacute. Ansamblul proceselor afective (emotiile, dispozitiile, sentimentele, pasiunile) sunt reunite sub numele de afectivitate.

Bibliografie:
Anitei, M.(2010). Fundamentele Psihologiei. Bucuresti: Editura Universitara.
Zlate, M.(2006). Fundamentele Psihologiei. Bucuresti: Editura Universitara.
Zlate M., Cretu T., Mitrofan N. si Anitei M. (2005). Manual de psihologie pentru clasa a X-a. Bucuresti: Editura Aramis.


Obiective

  •       Recunoasterea celor doua procese
  •       Definirea procesului motivatie
  •       Definirea procesului afectivitate
    Metode


Povestire din suportul de curs - 20 minute

Studiu de caz - 15 minute
Acesta metoda se va folosi in cazul "motivatiei" pentru a facilita definirea acestui proces:


Britanicul Lewis Gordon Pugh se pregateste intens pentru marea lui aventura, aceea de a inota la Polul Nord, scrie "Daily Mail". Lewis, de 37 ani, mai are doar cinci zile pana la incercarea lui de a stabili un nou record in materie. Pe 15, luna aceasta, temerarul englez va inota pe o distanta de un kilometru, la o temperatura de minus 1, 8 grade Celsius. Costumatia lui va fi una obisnuita pentru o competitie de inot: un slip, o casca de cauciuc si o pereche de ochelari. Lewis, supranumit "Ursul Polar", detine recordul la inot in Antarctica, cand a "taiat" apa la o temperatura de zero grade Celsius. "Vreau sa atrag atentia asupra schimbarilor climatice care au loc in prezent. Nimic nu mai e ca altadata, cand nici macar nu te puteai gandi sa inoti la Polul Nord", a spus Lewis.


Demonstratia cu ajutorul imaginilor - 15 minute
Acesta metoda este folosita in cazul "Afectivitatii" pentru a identifica cu usurinta emotiile si pentru a facilita definirea procesului:




                                                           frica observata la nivelul gurii
                                                                 frica bservata la nivelul ochilor

                                                                        surprindere


No comments:

Post a Comment